Tuesday, March 29, 2011

12 hour at house& 12 hour for worked

Siapa berminat jam cmni ha!!nk tau pkl berapa buat calculate dulu bru tau..ha3

Salam reader and silent reader!!selamat petang,tetiba jek ber blog waktu kerja kan..cuma nk release my mind jek..April ni  KSM akan bermula kerja 12 jam sehari selama 4 hari/cuti 3 hari .So memang ada lah komen komen tk kira baik dan buruk aku terima dari staff dan juga tanya soalan dari staff KSM yg lain(mcm aku ni perunding lak kan!ha3)
So my opinion memang setuju lah dgn semua pendapat diorang semua tk kira baik dan buruk...


kalau baik nye aku terima:
1)boleh bercuti panjang lepas bekerja-3 hari kan cuti
2)Tk perlu apply cuti tahunan-boleh simpan cuti tahunan
Ada ke mahluk yang senyum macam ni
 kalau buruknya aku terima:
1)Hilang masa bekeluarga_sebab separuh hari di tempat kerja
2)kerja yg membeban kan-jumlah pesakit yang ramai
3)memudaratkan badan -Presure
4)kerja yang mungkin tidak efision/sempurna -setelah penat kerja terlalu lama




jangan pulak tekanan sampai mcm ni sekali...!!

baby ni pandai tekanan jugak !!hah3
So kesimpulannya,setiap insan mesti diujikan ,,so pandai pandai yek untuk menyerap tekanan tu,menyelesaikan masalah dan jgn stress...


P/S:Kena bersabar ar waktu kerja nnti,jgn berlaku stress sehingga menggagngu kerjaya anda dan mengganggu orang lain...

Wednesday, March 23, 2011

Alert for Unstable Heart!!!!!!

orang tua ni kena sakit jantung
evening semua......sempat curi masa sikit untuk edit dn tambah title kat blog jap..Baru jek baru balik dari CME ECG pkl 5.30pm tadi.....kalau semalam guna kursus yg guna tenaga banyak,arini pulak byk guna akal lak,mcm2 ujian kena buat arini,balik ni memang tido dulu lah.......

 1 hari penuh  ulang study tentang penyakit sakit jantung jek..(yang lain tkde langsung sebab dh nama kursus ECG kan).so nk refrech balik zaman student dulu memang memory low sikit lah.luckly still can remember walaupun slow sikit,he3..
ni lah contoh antara 40 soalan yang kena buat diminta kenal pasti penyakit jantung..memang teruklah !!

tk perlu cerita panjang lah tentang penyakit (sebenar nya aku pun tak expect sgt dengan penyakit ni).yang penting jaga kesihatan dari awal lebih penting mcm hisap rokok ke,minum ke dah lain lain lah yek yang berkaitan dgn penyakit ni....
tgk lah apa yang ada dlm badan tu..
Sebabnya kalau dah mula terkena penyakit ni,almaklumlah penyakit berangkai yg lain pun akan ikut sekali selalunya....
tkkan dah kena benda ni baru nk sedar kot,



sayang lah jantung anda seperti anda sayang orang yang amat anda sayang....

P/S:mungkin knowledge yang dapat tadi boleh digunakan bila sampai waktunya..tapi rasa nya aku dapat cuma 60 % jek......so itu je lah buat sementara ni

Tuesday, March 22, 2011

Can you help me!!!!!!!!

salam kawan kawan..arini penat sikit setelah ada CME CPR tadi,(yg mana yg tk tahu benda ape tu,kau tanya orang atau buka kamus!!!..hak3)..walaupun dh berapa kali khatam ilmu CPR tu ,tapi masih gak kekok nk buat jika realiti,may be 90 % je confident kot!!!..jarang jarang buat kan,tapi tk mintak pun selau kena kes mcm tu teruklah badan.....
memang susah nk buat CPR kalau hidung mangsa panjang camni!!!
 tak kira lah staff medical ke bukan ke,kalau boleh semua kena belajar ilmu ni ingat sampai mati jek(sebab dh mati mana boleh CPR diri sendiri kan,minta orang lain CPR kau lah).Tk rugi belajar method ni sebab mana lah tahu dapat digunakan tetiba jek kepada sesiapa yg memerlukan terutamanya orang yg tersayang..
ni patung demo je untuk tunjuk cmne nk lakukan CPR tu..kalau orang betul memang muntah lah lah!!
mangsa ni mcm tgk sesak nafas sebab tercekik ape tah..mungkin makan tk baca bismillah kot...hak3

memang penat lah lepas abis CME ni sebab dalam 1 hari dh selamat kan orang dewasa yang tk sedar diri,baby yang pengsan,orang dewasa yang tercekik dan baby yang ada bendasing dlm penafasan..Tapi semua nya demo pada patung lah...siapa lah mangsa aku yang sebenar nanti yek...minta minta jangan ada!!

P/S:harap harap dapat ingat semua method2 yang diajarkan tu..risau memory low sikit waktu kejadian..hu3

thank for you service!!!!!!!

Salam semua staff dan masyarakat luar...tetiba jek nk update lagi cerita majlis jamuan persaraan kecik kecik di adakan di KSM pada hari Khamis 17 march 2011 .....dh 2-3 hari ni busy baru ada masa sikit nk ber blog ni..disini aku ambik kesempatan lagi sekali nk ucapkan selamat bersara pada 2 staff  kesihatan yang akan menamatkan sumbangan mereka pada April 2011 ni..So amat lah berterima kasih pada makcik- makcik di atas sumbangan yang di beri di KSM.Seorang aku panggil makwan jek(Jururawat masyarakat) yang sangat sporting dan hepy go lucky semasa bertugas.memang sporting sgtlah!!!

Inilah dia makwan yang aku maksudkan tu..siap dpt hadiah lagi tuh!!!best ..
 dan seorang lagi aku panggil Puan Saw(farmasi),tapi yang Puan Saw ni tk tau lah macam nk sambung kontrak lagi kot(may be kena buat lagilah nnti majlis jamuan persaraan kot!!hak).Puan Saw ni dari hospital yang dipinjamkan bergiliran ke KSM..so memang jarang jugak lah bersua maybe 1 kali kot seminggu...tapi sama gak lah masih sporting dan skema sikit kot..
ni dia farmasi tk sempat tgk camera sebab nk makan sangat kot!!!    

semoga mereka berdua dimurahkan rezeki lagi walaupun dah lepak kat rumah dengan cucu atau sesiapa pun yg aku tk kenal..ha3
terima kasih jugak pada jemputan yg dtg untuk meraikan majlis ni
p/s:walaupun tk buat di hotel hotel besar pun ,tapi masih meriah jugak lah ..harap2 nnti waktu aku bersara nnti beribu ribu kali meriah lah...hak3

PULAU LANGKAWI BERSAMA KELUARGA

LANGKAWI  WITH MY FAMILY LANGKAWI MEMANG SALAH SATU PULAU YANG MENARIK DAN RASANYA TAK JEMU KOT KALAU MELAWAT SELALU PUN.. ...