Wednesday, May 9, 2012

Cerita Di PLKN

Assalamualaikum dan salam for all reader lah.........sory yek dah lama tk berpena untuk menulis(bukan pen lah ..tapi keyboard)..Sebab tak kerja hari ini teringat pulak nk update sikit blog....lagipun dan kena remind dari somebody suruh update kan blog kan...........tetiba lak teringat my memories di PLKN.


KEM PLKN Sekakap,Mersing


Bersama semua staff keishatan di PLKN






.lagipun banyak sangat tgk blog dan FB kawan kawan yang ade gambar pangalaman diorang di PLKN kan.............TApi confirm all of you selalu dengar pengalaman sebagai pelatih dan jurulatih kan..meh warga warga yob dan lain lain dengar cerita aku lak tentang seorang paramedik yang bertugas sebagai staff kesihatan yang menjaga keseluruhan warga KEM PLKN


IKUT WIRAJAYA DI DALAM HUTAN SELAMA 3 JAM




MENGIKUT PERINTAH!!!!!!!


Aku ditukarkan dari jabatan kecemasan Hospital  Seberang Jaya,Pulau Pinang ke Klinik kesihatan Jemaluang,mersing dan ditugaskan memberi perkhidmatan kesihatan kepada warga felda(yang baru jek PM umum kan bonus rm 15 ribu  kan..ha3),warga PLKN Sekakap,Mersing dan penempatanan dalaman orang asli seperti kampung peta,dan punan..dan lain lain lagi kot......


BERSAMA kAPTEN OTHMAN DAN STAFF PAKLONGK

DE JUGAK YG TERJATUH DI TITI GANTUNG DLM HUTAN NI


Hari ni nk cerita my story di Kem PLKN je......dok kat kem sama macam pelatih pelatih stay kat dorm diorang,,,macam cerita Leftenan Adnan,bukit kepong sama jek keadaan beret yang kita orang duduk..Bersama Staff Disiplin(tentera),Staff medical(tentera)jurulatih jurulatih memang macam 1 keluarga pun.....Macam macam pengalaman semasa berada di kem sekakap ni..........ada yang menarik ,ada yang seram yang menguji kesabaran pun ada ....

ADE YANG MENANGIS BILA MASUK AIR PAYA SEDALAM PARAS PEHA DAN PINGGANG 

HASIL KRETIVITI PELATIH PLKN

TEMPAT BERMALAM SEMASA CAMPING

DAN MACAM ASKAR LAK 

BERGANDINGAN DENGAN DR NIK MEMBERI CERAMA HIV/AIDS


.......First sekali memang berterima kasih pada Pejabat kesihatan Daerah Mersing kerna memberi peluang bekrja di PLKN...sepanjang setahun berada di sana it mean ada 3 kumpulan bersama aku semasa bertugas..................aku lak tk suka sangat nk stay Pusat kesihtan nk tunggu diorang jek datang.........asyik nk ber uniform jek memang boring lah......so buat lah idea baru .pakai baju PLKN turun bersama seama mereka dalam setiapa acara........so apa yang wira/wirawati main pun ikut join sekali..kira pelatih cakap staff medic ni(akulah tu)terlalu sporting lah kan..main kayak ,berenang  dipantai(ujian Ketakutan) main flying folk dan lain lain lah
2 HARI SLOT KESIHATAN BERSAMA PLKN


masuk hutan pun dengan diorang ala ala medic tentera sebab pakai loreng dan bawa semua ubat lengkap dalam beg dan masuk sekali camping dana menginap dalam hutan dengan pelatih ..memang best gila lah........jika ada yang memerlukan rawatan urgent ,memang senang sebab aku memang bersama mereka...memang banyak gila yang terkena sengatan lebah,kala jengking dan lain lain...(sampai nk abis Im Piriton dan Im Hidrocort yang di bawa aku.....buat buat faham sudah ) aku juga menghadiri setiap acara acara yang di lakuna pelatih seperti malam budaya,malam kesenian dan kelas kelas fizikal............
lain pulak kalau waktu malam bila dan selesai tugasan formal ......


SEBAGAI JURULATIH......OPS BUKAN....SEBAGAI PARAMEDIC JE
SEMPAT GAK CANDID DALAM HUTAN NI
...apabila malam pulak kena on call pulak...melayan kerenah budak budak plkn...ada yang demam panas sampai perlu segera dibawa di jabatan kecemasan,Hospital mersing..ada yang histerisapukul 2-3 am ni...ada yang tension minum syampu pukul 3 pagi sebab kehinlangan awek..(selamat tak pengsan)..boleh dikatakan dalam seminggu tu mesti kena ganggu pkl 2am hingga 5 am dengan wira/wati..apa nk buat demi tugas kepada rakyat kan..ha333333..Whatever cuma setahun jek kat sana sebelum minta di tukarkan ke my hometown Taiping ,perak(sebab tk larat nk drive 12 jam dari Mersing ke Taiping..Thank you jugak kepada rakan setugas Muhhamaad Allif,Staff Fairus dan Komandan kem yang berikan penghargaan  dan kepercayaan semasa bertugas(sampai komandan kem cakap minta stay kat kem sini bertugas ...ha3...macam medic tentera lak kan


IT ME......BERSAMA STAFF TENTERA YANG MENGAWAL HUTAN

ANTARA HALANGAN YANG TERPAKSA DILALUI 


2 comments:

  1. mcm best je wira jaya kat kem ni...
    kem edy p buat kat depan pintu masuk je...haha lawak..tak mcm hutan/..mcm semak jew

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam cikgu..lama tak jumpa orang yang mengajar pertama kali sya buat blog ni..terima kasih tau..mug pun ada simpan lagi..he3

      Delete

PULAU LANGKAWI BERSAMA KELUARGA

LANGKAWI  WITH MY FAMILY LANGKAWI MEMANG SALAH SATU PULAU YANG MENARIK DAN RASANYA TAK JEMU KOT KALAU MELAWAT SELALU PUN.. ...